منجمان سرانجام موفق شدند با کمک تلسکوپ فضایی هابل از راز ۴۰ سالهی جریان مرموز ماژلانی پرده بردارند.
-منجمان سرانجام موفق شدند با کمک تلسکوپ فضایی هابل از راز ۴۰ سالهی جریان مرموز ماژلانی پرده بردارند. این جریان مرموز همچون نوار گازی طویلی حول نیمی از کهکشان راه شیری کشیده شده است.
ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ٬ کهکشانهای کوتولهایاند که در دام گرانشی راهشیری قرار دارند و اقمار کهکشان ما محسوب میشوند. منبع این جریان رازآلود هم همین کهکشانها هستند که در اوایل دههی ۱۹۷۰ کشف شد. از آن زمان بعد این پرسش در ذهن دانشمندان نقش بست که آیا این جریان گازی از یکی از این کهکشانهای کوتوله سرچشمه میگیرد یا هر دو آنها در این فرآیند شریکاند؟ رصدهای اخیر تلسکوپ فضایی هابل نشان داد که حدود ۲ میلیارد سال پیش بخش عمدهای از این گاز از ابر ماژلانی کوچک جدا شده است و پس از آن هم ابر ماژلانی بزرگ ناحیهی ثانویهی جریان گازی را پدید میآورد.
گروهی از منجمان موسسهی علمی تلسکوپ فضایی٬ با استفاده از «طیفنگار منابع کیهانی» هابل موفق شدند تا سرمنشاء رشتههای گازی را کشف کنند. آنها با این طیفنگار مقدار عناصر سنگینی مانند اکسیژن٬ گوگرد را در شش ناحیهی گوناگون جریان ماژلانی اندازهگیری کردند. به این ترتیب که اختروشهایی که نورشان از میان این جریان عبور میکرد را رصد کردند و متوجه شدند که عناصر سنگینی در طول مسیر تابش قرار دارند که نور قرابنفش را جذب میکنند.
منجمان مقدار کمی اکسیژن و گوگرد را در بیشتر نواحی این جریان مرموز آشکار کردند که با مقادیر ۲ میلیارد سال پیش ابر ماژلانی کوچک مطابقت میکرد. تصور هم میشود که این جریان گازی در همان زمان پدید آمده باشد.
-منبع:canot.ir