تلسکوپ فضایی هابل موفق به رصد یک سحابی بادبزن شکل آبیرنگ در صورت فلکی قیفاووس شده است.
-با توسعه رصدهای نجومی مدرن، امکان مشاهده محل زایش، شکل گیری و بروز تغییرات ظریف در ستارگان و سیارات جدید فراهم شده است.
در جدیدترین تصویر تهیه شده توسط تلسکوپ فضایی هابل، نقطه درخشانی در لبه ساختار بادبزن شکل آبی رنگ دیده می شود که در حقیقت ستاره جوانی به نام V*PV Cephei یا به اختصار PV Cep است.
این منطقه بدلیل ساختار بادبزن شکل سحابی GM 1-29، یکی از اهداف مورد توجه منجمان آماتور محسوب می شود؛ سحابی Gyulbudaghian یا GM 1-29 در حال تغییر شکل مداوم بوده و درخشش نور ستاره نیز در طول زمان تغییر می کند.
تصاویر تهیه شده از ستاره PV Cep در سال 1952 نشانگر یک رگه مبهم شبه سحابی، مانند دم یک دنباله داشت که در تصاویر 25 سال بعد ساختار بادبزن شکل سحابی کاملا نمایان شد.
زمان 25 سال دوره بسیار کوتاهی در بازه زمانی کیهانی محسوب میشود، به همین دلیل اخترشناسان معتقدند که این رگه اسرارآمیز یک پدیده موقت مانند بقایای یک فوران عظیم ستارهای، مشابه فورانهای خورشیدی در منظومه شمسی است؛ تغییر درخشش ستاره نیز احتمالا با شروع فاز سوختن هیدروژن که به معنای رسیدن ستاره به مرحله بلوغ و تکامل است، مرتبط است.
به نظر می رسد که ستاره PV Cep در دیسکی از گرد و غبار و گاز محاصره شده است که باعث ممانعت از فرار نور در جهات مختلف میشود؛ بنابراین ساختار بادبزن شکل نتیجه فرار نور ستاره از این دیسک و تابش آن بر روی سحابی است.
ستاره PV Cep در صورت فلکی قیفاووس در فاصله یک هزار و 600 سال نوری با زمین واقع شده است.
-منبع:isna.ir